Wiadomości

Treść

Otworzyliśmy swoje drzwi dla gimnazjalistów, którzy chętnie – w zorganizowanych grupach pod opieką nauczycieli lub indywidualnie – przybyli do naszej szkoły. W ciągu kilku godzin pierwszego wiosennego dnia odwiedziło nas ponad czterystu uczniów z dwudziestu sześciu placówek gimnazjalnych z Gorlic i okolic.

            Gimnazjaliści mieli okazję zapoznać się z realiami naszej nauki i pracy. Zwiedzili bazę lokalową szkoły – z miesiąca na miesiąc piękniejącą dzięki przeprowadzanym modernizacjom, stając się wygodniejszą i bardziej przyjazną dla uczniów – z zaakcentowaniem miejsc, w których odbywa się praktyczna nauka zawodu. Ich przewodnikami po szkole były starsze koleżanki i starsi koledzy.

            Przenieśmy się na chwilę w miejsca, w których koncentrowało się życie społeczności szkolnej 21 marca 2017 roku.

            W pracowni biologiczno-gastronomicznej  uczniowie szkół gimnazjalnych mieli okazję zapoznać się z różnymi rodzajami kasz, ryżu i płatków – ich wartością odżywczą i zastosowaniem w produkcji potraw. Chętni uczestniczyli w quizie gastronomicznym, w którym na zwycięzców czekała nagroda niespodzianka. W tym dniu w pracowni gościliśmy także przedstawicieli gorlickich restauratorów, którzy współpracują ze szkołą w doskonaleniu zawodowym naszych uczniów. Ponadto wszyscy uczestnicy Dnia Otwartego mogli delektować się wyrobami cukierniczymi sporządzonymi przez uczniów naszej szkoły podczas zajęć praktycznych. Ciekawym dodatkiem był pokaz zapisu obchodów z okazji Jubileuszu Zespołu Szkół Zawodowych.

            Pracownia technologii gastronomii prezentowała pokaz bajecznie kolorowych i smacznych zakąsek oraz drobnych wypieków cukierniczych. Goście mieli możliwość zapoznania się ze sztuką dekorowania stołu – tym razem na kanwie naszej narodowej epopei „Pan Tadeusz”. Nasi uczniowie udowodnili, że nie są im obce nawet najbardziej zjawiskowe umiejętności, co udowodnili na przykładzie sztuki flambirowania bananów. Również – wzorem wykwalifikowanych baristów – parzyli smaczną i aromatyczną kawę.

            Kolejna pracowania technologii gastronomicznej przygotowała pokaz wypieków cukierniczych i piekarskich. Chleb z mąki i otrąb oraz lukrowane pierniczki stanowiły smakowity dodatek do krótkiego wykładu na temat kształcenia w klasach gastronomicznych. Uczennice częstowały przybyłych gości własnoręcznymi wyrobami, zachęcając koleżanki i kolegów do podjęcia nauki w naszej szkole. Mogły również z dumą zaprezentować swoje osiągnięcia w konkursach na stopniu ogólnopolskim.

            Bogatą ofertę zaprezentowała nowoczesna pracownia barmańska, w której goście mogli delektować się zakąskami, pysznymi deserami oraz świeżo przygotowaną w ekspresie kawą w różnych kompozycjach smakowych i różnych odsłonach.

            W ramach przedmiotów budowlanych zainteresowani, w nowoczesnej pracowni, mieli okazję poznać projektowanie w programach Autocad 2D, 3D oraz Archicad i kosztorysowanie w programach Norma i Rodos. Zobaczyli, na czym polega wykonywanie ścianek działowych w suchej zabudowie oraz flizowanie, czyli docinanie i układanie płytek. Obejrzeli wystawę sprzętu i narzędzi do prac murarskich, tynkarskich, malarskich i do tapetowania. Podziwiali projekty domków jednorodzinnych wraz z makietami – efekt pracy starszych kolegów.

Goście, którzy wykazywali zainteresowanie zdobyciem zawodu geodety, mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem geodezyjnym (tachimetrami, niwelatorami, pionownikami, dalmierzami) oraz przyrządami biorącymi udział w pracach kameralnych (podziałki transwersalne, kroczki, planimetry biegunowe). Prezentowane były także efekty prac uczniów, takie jak: mapy sytuacyjno-wysokościowe, mapy ewidencyjne, przekroje, kartodiagramy, operaty oraz opracowania cyfrowe w oprogramowaniu komputerowym. Uczniowie gimnazjów mogli w sposób czynny zapoznać się ze sprzętem podczas przykładowych pomiarów oraz wziąć w nich udział poprzez wykonywanie odczytów, celowanie do punktów, poziomowanie instrumentów itp. Rozłożone materiały kartograficzne także były przeznaczone do edycji przez naszych gości, którzy mogli za pomocą przyrządów kreślarskich wykonać korekty na mapach, kartować punkty i dokonywać pomiarów długości i pól powierzchni. Całości dopełniła wystawa fotografii z wycieczek i rajdów geodetów, które corocznie cieszą się niemalejącą popularnością wśród uczniów.

W pracowni języków obcych zostały przygotowane ekspozycje materiałów dydaktycznych z języka angielskiego oraz niemieckiego: książki, podręczniki, plakaty oraz prace uczniów. Dzięki nim można było „przenieść się” do odmiennych kultur i zwyczajów. Goście mieli także możliwość zaprezentowania swojej wiedzy o krajach anglo- i niemieckojęzycznych poprzez wzięcie udziału w quizach językowych. Byli również częstowani słodyczami należącymi do kulinariów kuchni niemieckiej.

Stanowisko przyszłych stylistek fryzur cieszyło się dużą popularnością, ponieważ dziewczęta na głowach swoich koleżanek wyczarowywały fryzury, których nie powstydziłyby się gwiazdy na czerwonym dywanie. Prezentowały koki, loki, misterne upięcia oraz proste fryzury, używając najnowszego sprzętu fryzjerskiego i najlepszych kosmetyków stosowanych w stylizacji włosów.

Jak co roku, wspaniale spisały się Warsztaty, gdzie – mimo że do Świąt Wielkanocnych zostało kilka tygodni – zaprezentowano wyroby: wielkanocne baby, babki, mazurki oraz wykwintne zakąski. To miejsce, gdzie mieści się głównie stołówka, zawsze przyciąga gości ze względu na swoje tradycje i wyroby kulinarne znane w całym mieście.

Gimnazjaliści mieli okazję obejrzeć ekspozycję „Szkoła w obiektywie” a także przyglądać się rozgrywkom i turniejom sportowym w sali gimnastycznej. Towarzyszyły im uczennice przebrane za bajkowe postacie rozdające słodkie niespodzianki.

Gimnazjalisto! Czujemy się zaszczyceni, że odwiedziłeś naszą szkołę. Mamy nadzieję, że będąc u nas, poznałeś nową ofertę zawodową, uzyskałeś odpowiedzi na wszystkie pytania i rozwiałeś swoje wątpliwości.

 

GIMNAZJALISTO!

 

Jeśli chcesz zdobyć WARTOŚCIOWY zawód

i być ATRAKCYJNY na rynku pracy, wybierz „BUDOWLANKĘ”!

 

 

Zapraszamy do galerii