Wiadomości
Treść
W październiku 2017r. odbyły się eliminacje półfinałowe do Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2017, nad którymi honorowy patronat objęli m.in.:
-
Ministerstwo Edukacji Narodowej,
-
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz
-
Akademia Kulinarna.
Temat tegorocznej edycji brzmiał: „Fantastyka & Fantazy”.
Z naszej szkoły została zgłoszona praca, która była przygotowana przez uczennice z klasy 2bZSZ - cukiernik, w składzie: AGNIESZKA BIELSKA i MAGDALENA PTAK.
Zespół, pod kierunkiem pani Lucyny Prorok, przygotował tematyczny tort w stylu angielskim: „Czarodziejska księga Harrego Potera” oraz deser talerzowy, którym była bankietówka: „Fantazja owocowo – czekoladowa z nutą imbiru i cynamonu w musie śmietankowym”.
Ogłoszenie wyników kwalifikacji ogólnopolskich nastąpiło w dniu 20.11.2017r.
Praca z naszej szkoły została przyjęta i doceniona przez jury konkursowe, a laureatki uzyskały dyplomy za udział oraz podręcznik z zakresu zdobnictwa cukierniczego – najnowszą książkę p. Igi Sarzyńskiej „Moje cztery pory roku” - natomiast szkoła otrzymała również w/w nagrodę książkową, która będzie pomocna w zdobywaniu dalszych umiejętności praktycznych, wzbogacając pracownię cukierniczą w naszej szkole.