Wiadomości
Treść
LEKCJE Z MISTRZEM KULINARNYM ROBERTEM SOWĄ
W dniu 04.01.2018r. w naszej szkole gościł bardzo znany i doceniany autorytet w dziedzinie Sztuki Kulinarnej – Pan Robert Sowa wraz z ekipą kucharzy – P. K. Baranowskim oraz p. K. Kornaszewskim, którzy wspólnie poprowadzili Warsztaty Kulinarne pod hasłem: „ Profesjonaliści w kuchni – przygotowanie do kariery”. Inicjatorem spotkania a zarazem sponsorem była firma Prymat, na czele
z koordynatorem ds. marketingu p. F. Lato.
W ramach spotkania firma Prymat zapewniła:
- przyjazd Roberta Sowy i ekipy:
- fartuszki dla wszystkich gotujących uczniów firmy Prymat na własność
- zapas przypraw i produktów Prymat Gastro Line dla szkoły
- certyfikaty imienne dla uczniów
- książkę kulinarną – „Krok po kroku z Robertem Sową” – dla każdego ucznia z osobistym autografem Mistrza
- zakup i transport niezbędnych do gotowania wszystkich produktów dostarczonych
w dniu szkolenia - tablice dotyczące zastosowania przypraw, przeznaczone na własność szkoły
- plakaty informujące o wydarzeniu do rozwieszenia w szkole
- przekazanie szkole jednego miejsca dla ucznia w konkursie Roberta Sowy "Kulinarny Talent"
Po uroczystym przywitaniu o godz.9.00 rozpoczęła się pierwsza tura warsztatów - uczniowie pod czujnym okiem Szefów Kuchni przygotowali poniższe dania:
- mix 5 przekąsek (hummus, roladki z szynki parmeńskiej, nadziewane suszone pomidory, tapenade z czarnych oliwek, torcik z pumpernikla)
- marynowana pieczona pierś kaczki ze śliwkami
- kardamonowe torciki bezowe z kremem na bazie mascarpone, ozdobione świeżymi owocami
W warsztatach kulinarnych uczestniczyło łącznie 45 uczniów, którzy byli bardzo zadowoleni
z wykonanych przez siebie potraw i wyrazili chęć uczestnictwa w następnych, gdyż takie wydarzenie to wspaniała i niezapomniana lekcja na żywo, odbywająca się w sympatycznej, luźnej atmosferze, sprzyjającej kreowaniu pomysłów kulinarnych i szlifowaniu umiejętności zawodowych.
Sporządzone potrawy przeznaczone były do degustacji przez uczniów, którzy mogli zakosztować nowych, nieznanych w Małopolsce smaków, w tym kuchni innych narodów – a były to m.in. hummus, tapenada, sos vitello tonnato na bazie tuńczyka, sos na bazie sera pleśniowego gorgonzolla – podane z oliwkami, kaparami, pitą, tortillą ora pumperniklem.
W ramach zaproszenia i uczestnictwa w Warsztatach nasza szkoła otrzymała jedno miejsce do konkursu Roberta Sowy” Kulinarny Talent”, który odbędzie się w 21- 23 marca 2018r. podczas targów Euro Gastro w Warszawie i będzie to jubileuszowa X edycja.
Spraw związanych z organizacją w/w przedsięwzięcia podjęła się p. Lucyna Prorok, która czuwała nad całością wydarzenia , które zostało upublicznione przez lokalne media – m.in. TV Gorlice, portal Halo Gorlice oraz Gazetę Gorlicką .
Na koniec warto w skrócie przedstawić sylwetkę i dorobek zawodowy naszego gościa
- Urodzony 26.10.1966 r. w Krakowie
- Kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej - kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce
- Członek Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli
- Honorowy Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
- Były Szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski (17 lat pracy)
- Były nauczyciel wielu sławnych polskich kucharzy, takich jak Karol Okrasa.
- Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej.
- W latach 2009-2012 skomponowane przez Roberta Sowę menu było serwowane
w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej - Występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią
- Gotuje z zaproszonymi gośćmi w kąciku kulinarnym w Dzień Dobry TVN
- W roku 2004 wspólnie z Maciejem Kuroniem i Marcinem Budynkiem, Robert Sowa ustanowił rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba, a w roku 2008
z Maciejem Kuroniem i Jarosławem Uścińskim - w kategorii największy symbol euro z sushi - Słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku
i jest jej ambasadorem - W 2004 r. odznaczony Oskarem Kulinarnym w kategorii Osobowość Kulinarna Roku.
- W 2010 r. został wyróżniony Hermesem „Poradnika Restauratora” w kategorii Osobowość Gastronomii.
- Od 2015 właściciel restauracji N31, mieszczącej się przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie, o której mówi:
Bardzo cieszę się restauracją, to mój drugi dom. Dużą przyjemność sprawia mi zajmowanie się gośćmi, których witam codziennie, podchodzę do stolików, pytam czy smakuje i czy są zadowoleni. Lubię im dogadzać, spełniać ich zachcianki kulinarne. Jest pysznie!
- 27 listopada 2016 roku restauracja N31 by Robert Sowa otrzymała rekomendację prestiżowego Kulinarnego Instytutu Francuskiego Gault&Millau! - wyróżnienie słynnego, żółtego przewodnika w postaci dwóch czapek, co oznacza, że jego praca została doceniona przez wybitne grono znawców i krytyków kulinarnych.
- 20 października 2017 r. w Pałacu Sobańskich w Warszawie, otrzymał dwie najważniejsze statuetki – dla Szefa Kuchni Roku 2017 oraz dla N31 restaurant & bar jako najlepszej restauracji.
- Autor książek („W poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny”, „ Krok po kroku z Robertem Sową”, która została Książką Kucharską 2016 r.)
- Pomysłodawca i twórca "Kulinarnego Talentu" najbardziej medialnego konkursu dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, który co roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem całej branży gastronomicznej,
- Prowadzi wiele spotkań z młodzieżą, często odwiedza szkoły gastronomiczne, w których przeprowadza szkolenia o szeroko rozwiniętej tematyce.