Wiadomości
Treść
W dniu 18.01.2018r. w naszej szkole , jako jednostce posiadającej rekomendację Komitetu Głównego Turnieju z siedzibą w Zabrzu, odbył się Etap Okręgowy I edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie : Kucharz.
Turniej jest trójstopniowy, organizowany na podstawie stosownych Rozporządzeń Ministerstwa Oświaty , co zgodnie wynika z podstawy prawnej zawartej w Regulaminie.
Honorowym gościem, czuwającym całościowo nad przebiegiem Turnieju, zgodnie z procedurą, była pani Jadwiga Gwóźdź – przedstawiciel Delegatury Kuratorium Oświaty w Krakowie – delegatura
w Nowym Sączu.
W SKŁAD KOMISJI KONKURSOWEJ WESZŁY NASTĘPUJĄCE OSOBY:
Przewodniczący: mgr. Inż. Waldemar Gniady – dyrektor ZSZ Gorlice, gospodarz uroczystości.
Z- ca: mgr inż. Anita Herman – kierownik Szkolenia Praktycznego ZSZ Gorlice
W skład Komisji oceniającej część praktyczną weszli:
- Pani Teresa Słomska – Mucha – właścicielka firmy oferującej kompleksowe usługi gastronomiczne PODZAMCZE
- Pan Marcin Polus – prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Pan Woźnica Kamil - członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Pan Grabowski Łukasz - członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Pan Kiciński Artur - członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- dwóch nauczycieli opiekunów wyłonionych drogą losowania
SZKOŁAMI ZAKWALIFIKOWANYMI DO ETAPU OKRĘGOWEGO TURNIEJU BYŁY:
- Zespół Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu, opiekun: ANNA JASIŃSKA, uczennica: WIKTOREK KINGA
- Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu - Zdrój, opiekun: LITAROWICZ EWA, uczennica : PIĄTEK ANNA
- Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie, opiekun: BIDUŚ MONIKA, uczniowie: ZEGAR AGNIESZKA I CZEKAŃSKI PATRYK
- Zespół Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu, opiekun: MAŁGORZATA WAWRO, uczennice : SOBOLAK WIOLETA i ŻEBRACKA KLAUDIA
- Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach, opiekun: MONIKA SZYCA, uczennice: TABIŚ DOROTA i PODOLSKA JOANNA
Turniej rozpoczął się o godz.9.00 pisemnym testem teoretycznych wiadomości z zakresu technologii gastronomicznej , który był przysłany od Komitetu Głównego i otwierany oficjalnie na sali
w obecności Komisji oraz wszystkich zakwalifikowanych uczestników Turnieju). Maksymalny czas na tę część Turnieju wynosi 60 minut.
Ok. godz. 10.00 nastąpiło rozpoczęcie części praktycznej Turnieju w której należało wykonać
dwie porcje potrawy, mając na uwadze temat wiodący : Potrawy z drobiem w roli głównej,
a następnie podać je na stole degustacyjnym Jury wraz ze stosowną wizytówką.
Karta oceny zawiera trzy kryteria główne, którymi były:
- organizacja i higiena pracy
- wykonywanie potraw
- ekspedycja potraw
Ok. godz. 14.00 nastąpiło podsumowanie Turnieju i wyłonienie zwycięzców do etapu Ogólnopolskiego, a następnie uroczyste ogłoszenie wyników , wręczenie dyplomów i nagród.
Uczniowie którzy uzyskali lub przekroczyli próg 80% PUNKTÓW zyskali prawo uczestnictwa
w Etapie Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Kucharz,
który odbędzie się 23 – 25. 04. 2018r. w Zabrzu.
ZWYCIĘZCAMI PIERWSZEJ EDYCJI ETAPU OKRĘGOWEGO, organizowanego przez ZSZ Gorlice są:
1. PIĄTEK ANNA – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdrój
2. TABIŚ DOROTA – Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
3. SOBOLAK WIOLETA – Zespół Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu
SPONSORAMI NAGRÓD dla uczestników byli m.in.
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników – statuetki .
- Lokalna Grupa Działania „ Beskid Gorlicki” – nagrody książkowe.
- Firma Prymat – zestaw przypraw.
- Firma Delecta – półprodukty dla cukiernictwa
- Firma Pharma Food spółka .z o. o - zestaw kosmetyków
OPRAWA MEDIALNA została zapewniona przez:
- Gazetę Gorlicką
- portal Halo Gorlice
- TV Regionalną Gorlice
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy na kolejną edycję.