Wiadomości
Treść
W dniu 12 stycznia 2018r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida
w Krakowie odbyły się
eliminacje okręgowe XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu
i Żywności.
Tematyka Olimpiady obejmowała umiejętności teoretyczne z zakresu przedmiotów zawodowych gastronomicznych i przebiegała pod hasłem:
WARZYWA I OWOCE – PRZETWÓRSTWO I ROLA W ŻYWIENIU
Honorowy patronat nad Olimpiadą od wielu lat sprawuje Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 c T: ZUZANNA DRAPAŁA
i DAWID GĘBAROWSKI, których opiekunem była p. Lucyna Prorok.
Dodatkowymi atrakcjami w których mogli uczestniczyć uczniowie wraz z opiekunami były profesjonalnie przygotowane następujące pokazy kulinarne:
1. Elementy dekoracyjne w nowoczesnej gastronomii – kucharze Hotelu Novotel City West.
2. Synchroniczna obsługa gości oraz pokaz szablowania szampana – kelnerzy z restauracji Wierzynek w Krakowie.
3. Obróbka termiczna mięs: sous vide, flambirowanie potraw, stopnie wysmażenia mięs
po angielsku – mistrzowie kuchni z restauracji Wierzynek w Krakowie.
Zmaganiom olimpijczyków towarzyszył pracownik naukowy Uniwersytetu Jagiellońskiego – pani prof. dr. hab. M Schlegel - Zawadzka oraz Wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie – pani M. Krysakowska.
W uroczystości podsumowującej Olimpiadę udział wzięli przedstawiciele Władz Krakowa, Kuratorium Oświaty w Krakowie, Małopolskiej Agencji Runku Rolnego, Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej oraz Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników.
Uczniowie wzorowo reprezentowali naszą szkołę i trudnych zmaganiach konkursowych
(rywalizowało 99 uczestników z 54 małopolskich szkół ponadgimnazjalnych)
otrzymali wyróżnienie w postaci dyplomu za udział.