Wiadomości
Treść
W dniu 08 listopada 2018r. w naszej szkole odbyła się uroczysta gala podsumowująca projekt: „ Smak Tradycji”, którego inicjatorem było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Beskid Gorlicki - realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Głównym celem przedsięwzięcia było zachowanie i popularyzacja lokalnego dziedzictwa kulinarnego w powiecie gorlickim, dzięki któremu uczniowie mieli okazję poznać przepisy
na tradycyjne potrawy i wypieki z naszego regionu oraz praktycznie je wykonać
i zdegustować.
„Smak Tradycji” obejmował dziewięć spotkań w formie warsztatów, które za każdym razem prowadzone były przez panie z okolicznych Stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich, pełniących rolę „nauczycielek”, przekazujących młodym tradycje sporządzania zapomnianych obecnie potraw, których receptury były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie.
Do projektu zostały zrekrutowane dwie ekipy uczniowskie – kucharzy (Karolina Ryba, Patrycja Siuta, Nikolina Wal, Paweł Stępień i Kamil Żychowski) oraz cukierników (Agnieszka Janik, Angelika Knapik, Natalia Róż, Oktawia Śliwa i Robert Gancarz).
Koordynatorem projektu z ramienia ZSZ była p. Lucyna Prorok.
Dzięki uczestnictwu w projekcie uczniowie naszej szkoły poznali przepisy na codzienne
i świąteczne potrawy naszego regionu, którymi były np. fasolowa zupa wigilijna, żeberka
w kapuście po chłopsku, pierogi z kaszanką i ziemniakami, święconka, domowy chleb oraz pierniki z powidłem śliwkowym a także serniki - a nawet ciastka ze skwarków.
Z zakresu regionalnych potraw poznali również prołzioki zwane plackami pasterskimi, ukropek, gomułki i cabany, czyli smaki zupełnie im dotąd nieznane.
W ramach zajęć przygotowana również została marmolada z dyni i jabłek oraz napój młodości z miętą i miodem oraz napój z kwiatów czarnego bzu.
Wszystkich zebranych serdecznie powitał Gospodarz Szkoły – Pan Dyrektor
mgr. inż. W. Gniady oraz Prezes LGD S. Kaszyk - gośćmi honorowym uroczystości był
m.in. Burmistrz Miasta Gorlice p. R. Kukla oraz Starosta Powiatu Gorlickiego p. J. Nalepka.
Podsumowaniem projektu były występy i degustacja przygotowanych potraw i wypieków oraz wspólne biesiadowanie, któremu towarzyszyły wspomnienia jak to dawniej bywało…
Wśród uczniów biorących udział w projekcie został ogłoszony konkurs na przygotowanie najsmaczniejszej tradycyjnej potrawy/wypieku, za udział w którym otrzymali oni dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Oprawę medialną zapewniła Gazeta Gorlicka, Gorlice. TV oraz portal Halo Gorlice.