Wiadomości
Treść
II edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Kucharz.
W dniu 31.01.2019r. w naszej szkole, jako jednostce posiadającej rekomendację Komitetu Głównego Turnieju z siedzibą w Zabrzu, odbył się Etap Okręgowy II edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Kucharz.
Turniej jest trójstopniowy, organizowany na podstawie stosownych Rozporządzeń Ministerstwa Edukacji Narodowej, co zgodnie wynika z podstawy prawnej zawartej w Regulaminie.
Honorowym gościem, czuwającym całościowo nad przebiegiem Turnieju, zgodnie z procedurą, była pani Jadwiga Gwóźdź – przedstawiciel Delegatury Kuratorium Oświaty w Krakowie – delegatura
w Nowym Sączu.
W SKŁAD KOMISJI KONKURSOWEJ WESZŁY NASTĘPUJĄCE OSOBY:
Przewodniczący: mgr. inż. Krzysztof Bobak – wicedyrektor ZSZ Gorlice, gospodarz uroczystości.
Z- ca: mgr inż. Anita Herman – kierownik Szkolenia Praktycznego ZSZ Gorlice
W skład Komisji oceniającej część praktyczną weszli:
- Pan Marcin Polus – prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Pan Woźnica Kamil - członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Pan Grabowski Łukasz - członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
SZKOŁAMI ZAKWALIFIKOWANYMI DO ETAPU OKRĘGOWEGO TURNIEJU BYŁY:
- Zespół Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu, opiekun: ANNA JASIŃSKA, uczennica: ANNA RUTANA
- Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu - Zdrój, opiekun: ANNA NYCZ, uczennica: NATALIA PORĘBSKA
- Zespół Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu, opiekun: MAŁGORZATA WAWRO, uczennica: KLAUDIA KUŹMA
- Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie, opiekun: JOLANTA LICHOŃ - SŁOTWIŃSKA, uczeń: PATRYK ANTOSIEWICZ
- Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach, opiekun: BOGUMIŁA SAWICKA, uczennica: NATALIA JUSZYŃSKA
KOORDYNATOREM etapu okręgowego Turnieju w ZSZ Gorlice była pani Lucyna Prorok.
Turniej rozpoczął się o godz.9.00 pisemnym testem teoretycznych wiadomości z zakresu technologii gastronomicznej, który był przysłany od Komitetu Głównego i otwierany oficjalnie na sali
w obecności Komisji oraz wszystkich zakwalifikowanych uczestników Turnieju). Maksymalny czas na tę część Turnieju wynosi 60 minut.
Ok. godz. 10.00 nastąpiło rozpoczęcie części praktycznej Turnieju, w której należało wykonać
dwie porcje potrawy, mając na uwadze temat wiodący: Wariacje z wieprzowiny,
a następnie podać je na stole degustacyjnym Jury wraz ze stosowną wizytówką.
Karta oceny zawiera trzy kryteria główne, którymi były:
- organizacja i higiena pracy
- wykonywanie potraw
- ekspedycja potraw
Ok. godz. 13.30 nastąpiło podsumowanie Turnieju i wyłonienie zwycięzców do etapu Ogólnopolskiego, a następnie uroczyste ogłoszenie wyników, wręczenie dyplomów i nagród.
ZWYCIĘZCAMI PIERWSZEJ EDYCJI ETAPU OKRĘGOWEGO, organizowanego przez ZSZ Gorlice są:
1 miejsce: PORĘBSKA NATALIA – Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdrój
2 miejsce: PATRYK ANTOSIEWICZ – Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie
3 miejsce: KUŹMA KLAUDIA– Zespół Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu
Uczniowie, którzy uzyskali lub przekroczyli próg 80% PUNKTÓW z części teoretycznej i praktycznej
w sumie, zyskali prawo uczestnictwa w Etapie Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia
w zawodzie: Kucharz, który odbędzie się 11 –13. 04. 2019r. w Zabrzu. Są nimi:
- PORĘBSKA NATALIA – 82%
- ANTOSIEWICZ PATRYK – 80% punktów
Reprezentantka ZSZ Gorlice – uczennica Natalia Juszyńska, w ogólnej klasyfikacji zajęła 4 miejsce, zaś w części praktycznej miejsce 2.
SPONSORAMI NAGRÓD dla uczestników byli m.in.
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników – statuetki.
- Lokalna Grupa Działania „ Beskid Gorlicki” – nagrody książkowe.
- Firma Prymat – zestaw przypraw.
- Firma Roleski
- Firma Pharma Food spółka z o. o - zestaw kosmetyków
OPRAWA MEDIALNA została zapewniona przez:
- Gazetę Gorlicką
- Portal Halo Gorlice
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy na kolejną edycję.