Wiadomości
Treść
III edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Kucharz.
W dniu 15.01.2020r. w naszej szkole, jako jednostce posiadającej rekomendację Komitetu Głównego Turnieju z siedzibą w Zabrzu, odbył się Etap Okręgowy III edycji Ogólnopolskiego Turnieju
na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Kucharz.
Turniej jest trójstopniowy, organizowany na podstawie stosownych Rozporządzeń Ministerstwa Edukacji Narodowej, co zgodnie wynika z podstawy prawnej zawartej w Regulaminie.
Honorowym gościem, czuwającym całościowo nad przebiegiem Turnieju, zgodnie z procedurą, była pani Jadwiga Gwóźdź – przedstawiciel Delegatury Kuratorium Oświaty w Krakowie – delegatura
w Nowym Sączu.
W SKŁAD KOMISJI KONKURSOWEJ WESZŁY NASTĘPUJĄCE OSOBY:
Przewodniczący: mgr. inż. Waldemar Gniady – dyrektor ZSZ Gorlice, gospodarz uroczystości.
Z- ca: mgr inż. Anita Herman – kierownik Szkolenia Praktycznego ZSZ Gorlice
Koordynatorem etapu okręgowego Turnieju w ZSZ Gorlice była pani Lucyna Prorok.
W skład Komisji oceniającej część praktyczną weszli przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: p. M. Socha, p. Ł. Grabowski, J. Antoniszak, p. A. Ujma, p. D. Burda oraz
p. A. Cetnarowicz z restauracji Gęsia Skórka w Gorlicach.
SZKOŁAMI ZAKWALIFIKOWANYMI DO ETAPU OKRĘGOWEGO TURNIEJU BYŁY:
- Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu - Zdrój, opiekun: MARTA SZELC, WIOLETTA ASZKLAR uczeń: DOMINIK KLUK
- Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie, opiekun: JOLANTA LICHOŃ - SŁOTWIŃSKA, uczeń: KACPER KUBAS
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, opiekun: ROBERT STANEK, uczniowie: MATEUSZ FURCZOŃ i OSKAR WAKSMUNDZKI
- Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach, opiekun: BEATA ZĄBEK, BOGUMIŁA SAWICKA, EWA MYSZKOWSKA uczennice: KUCHTA KLAUDIA, WARZECHA IWONA
Turniej rozpoczął się o godz.9.00 pisemnym testem teoretycznych wiadomości z zakresu technologii gastronomicznej, który był przysłany od Komitetu Głównego i otwierany oficjalnie na sali
w obecności Komisji oraz wszystkich zakwalifikowanych uczestników Turnieju.
Maksymalny czas na tę część Turnieju wynosi 60 minut.
Ok. godz. 10.00 nastąpiło rozpoczęcie części praktycznej Turnieju, w której należało wykonać
dwie porcje potrawy, mając na uwadze temat wiodący: Mięso z królika w roli głównej,
a następnie podać je na stole degustacyjnym wraz ze stosowną wizytówką.
Karta oceny Jury zawiera trzy kryteria główne, którymi były:
- organizacja i higiena pracy
- wykonywanie potraw
- ekspedycja potraw
Ok. godz. 14.00 nastąpiło podsumowanie Turnieju i wyłonienie zwycięzców oraz kandydatów do etapu Ogólnopolskiego, a następnie uroczyste ogłoszenie wyników, wręczenie dyplomów i nagród.
W końcowej klasyfikacji laureatami zostali:
- DOMINIK KLUK z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdrój
- KACPER KUBAS z Zespołu Szkół Zawodowych w Grybowie
- MATEUSZ FURCZOŃ z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Finaliści etapu okręgowego III edycji Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie Kucharz to:
- KLAUDIA KUCHTA z Zespołu Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
- WARZECHA IWONA z Zespołu Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
- OSKAR WAKSMUNDZKI z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Uczniem, który uzyskał próg ponad 80% PUNKTÓW z części teoretycznej i praktycznej
został Dominik Kluk z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdrój, a tym samym został kandydatem do zakwalifikowania przez Komitet Główny Turnieju do uczestnictwa
w etapie Ogólnopolskim, który odbędzie się 11 –13. 04. 2019r. w Zabrzu.
SPONSORAMI NAGRÓD dla uczestników III edycji Turnieju byli m.in.
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników – puchary.
- Firma Prymat.
- Firma Roleski
- AGD Konopka
- Elektrosprzęt Przybylscy
- Księgarnia Bajka
OPRAWA MEDIALNA została zapewniona przez:
- TVP Gorlice p. Marek Podraza
- Radio Kraków – Studio Gorlice p. Maciej Wodziński
- Gazetę Gorlicką – p. Halina Gajda
- Portal Halo Gorlice – p. Barbara Ćmiech
Składamy serdeczne podziękowania Dyrekcji, Kierownictwu oraz wszystkim nauczycielom przedmiotów zawodowych gastronomicznych, a także uczniom ZSZ, którzy zaangażowali się w organizację i przebieg III edycji Turnieju.
Specjalne podziękowania dedykujemy lokalnym mediom oraz sponsorom, w tym Stowarzyszeniu Małopolskich Kucharzy i Cukierników, które ufundowało puchary dla uczniów – laureatów Turnieju.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy na kolejną edycję.