Wiadomości
Treść
W dniach od 7.04.2025 r. do 9.04. 2025 r. w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się finał VIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, przebiegający po hasłem: Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej.
Finał składał się z dwóch etapów: część pisemna – test teoretyczny oraz część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządził dwie porcje zakąski oraz dania zasadniczego, związanego z tematem przewodnim konkursu.
Jury oceniało m.in organizację i higienę pracy, techniki sporządzania dań, smak oraz ekspozycję potraw.
Z dumą i ogromną radością informujemy, że Kacper Święs, nasz uczeń, jedyny reprezentant Małopolski, dwukrotnie wywalczył tytuł laureata – zarówno na etapie okręgowym jak i na ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, otrzymując dyplom i liczne nagrody rzeczowe.
Turniej przebiegał pod honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach - w czasie zmagań oraz na uroczystej gali wręczenia nagród obecni byli przedstawiciele Kuratorium Oświaty oraz Władze miasta Zabrze.
Do części teoretycznej i praktycznej Turnieju przygotowała ucznia Pani Lucyna Prorok.
Dziękujemy za życzliwość i wsparcie Stowarzyszeniu Sympatycy Gorlickiej Budowlanki oraz Radzie Rodziców przy ZSZ Gorlice, a za wszystkie kulinarne wskazówki p. K. Wronka, szefowi kuchni Ostoja.
Warto też dodać, że laureaci ogólnopolskiego etapu turnieju są uprawnieni do zwolnienia z części pisemnej egzaminu zawodowego – to jeszcze jeden powód, by brać udział w konkursach i rozwijać swoje pasje!