Konkurs „Na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”
Treść
W piątek 23 listopada 2012 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie na ul. Bema odbył się konkurs „Na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań gastronomicznych były mięsa z nutką wiśni i miodu.
Z naszej szkoły w konkursie wziął udział uczeń z kl. II c Technikum – kucharz Łukasz Dziuban.
Zaprezentował komisji oceniającej zakąskę: wiśniowo-miodową polędwiczkę z pesto oraz potrawę obiadową: francuską roladę z wiśniami.
Uczeń wykazał się doskonałą znajomością zasad obróbki wstępnej i cieplnej oraz umiejętnością doboru smaków. Wykonał skromną, nie przesadzoną dekorację większy nacisk kładąc na smak potrawy. Zostało to docenione przez komisję konkursową.
Łukasz Dziuban zajął zaszczytne 3 miejsce na 19-stu startujących uczestników. Został nagrodzony dyplomem i dwoma pucharami: od organizatora Konkursu oraz od dyrektora Agencji Rozwoju Rolnictwa.
Przyjął też gratulacje od dyrektora za promowanie w potrawach polskich surowców i polskich przepisów kulinarnych.
Do konkursu przygotowywały ucznia pani mgr inż. Monika Szyca i pani mgr inż. Anna Rząca.