7 Święto Rydza w Wysowej
Treść
7 Święto Rydza w Wysowej
Dnia 27.09.2014 z okazji 7 Święta Rydza w Wysowej odbył się konkurs gastronomiczny dla uczniów szkół gastronomicznych.
Temat konursu – Pasterskie Tradycje. Z naszej szkoły w konkursie wzięli udział uczniowie z Kl. III c Technikum
1. Katarzyna Sikora
2. Wioletta Szymczyk
3. Krzysztof Piotrowicz
Konkurs składał się z 3 części:
1. Przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem jagnięciny, baraniny
i leśnych grzybów.
2. Wykazanie się wiedzą w zakresie produków regionalnych i tradycyjnych.
3. Biegłość w rozpoznaniu typowych polskich produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Uczniowie przygotowali danie główne:
Kotlet z jagnięciny na glazurowanych jabłkach i buraczkach z sosem
z owoców leśnych, podany w towarzystwie budyniu z borowików.
Drużyna zdobyła 3 miejsce i została nagrodzona dyplomem i upominkami. Nagrody dla uczniów ufundowała Agencja Rynku Rolnego oraz JG Gastro.
Do konkursu przygotowywały uczniów panie: mgr Bogumiła Sawicka,
mgr Iwona Kukla, mgr Barbara Mika.