Cukiernik
Treść
Kwalifikacje w zawodzie:
SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.01.:
1) stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
2) magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych;
3) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
4) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Uczeń w trakcie nauki zapoznaje się z następującymi zagadnieniami, zdobywając odpowiednie wiadomości i umiejętności:
SPC.01.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
SPC.01.2. Podstawy przemysłu spożywczego
SPC.01.3. Obsługiwanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
SPC.01.4. Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
SPC.01.5. Przygotowywanie półproduktów i wyrobów cukierniczych
SPC.01.6. Dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych
SPC.01.7. Język obcy zawodowy
SPC.01.8. Kompetencje personalne i społeczne
Cukiernik może podejmować pracę:
- w cukierniach
- w magazynach wyrobów gotowych,
- w instytucjachzajmujących się obrotem żywnością,
- może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.