Kierunki kształcenia
Treść
W Zespole Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach aktualnie jest realizowane kształcenie w następujących zawodach branży budowlanej i gastronomicznej.
Technikum pięcioletnie:
Technik budownictwa: (specjalizacja architektura wnętrz)
- K1 -Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich
- K2 - Organizacja i kontrola robót budowlanych oraz sporządzanie kosztorysów
- K1* - Wykonywanie pomiarów sytuacyjnych, wysokościowych i realizacyjnych oraz opracowywanie wyników tych pomiarów
- K3* -Wykonywanie prac geodezyjnych związanych z katastrem i gospodarką nieruchomościami
Technik robót wykończeniowych w budownictwie - kierunek wyjątkowo nieoferowany podczas rekrutacji 2024/2025:
- K1 - Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych
- K2 – Organizacja, kontrola i sporządzanie kosztorysów robót budowlanych
Technik aranżacji wnętrz (NOWOŚĆ) Będzie oferowany od roku szkolnego 2025/2026
- K1 - Planowanie i wykonywanie poszczególnych etapów wykończenia wnętrz
- K2 - Wykonywanie aranżacji wnętrz
Technik żywienia i usług gastronomicznych: (specjalizacja dietetyk)
- K1 – Przygotowanie i wydawanie dań
- K2 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik usług kelnerskich: (specjalizacja barman)
- K1 - Wykonywanie usług kelnerskich
- K2 - Organizacja usług gastronomicznych
Szkoła Branżowa I-ego Stopnia:
- K1 -Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie:
- K2 - Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych
- K1 - Produkcja wyrobów cukierniczych
- K1 - Wykonywanie usług kelnerskich
- K1 - Przygotowanie i wydawanie dań
Wielozawodowa: - praktyki u prywatnych przedsiębiorców (szkoła może pomóc w znalezieniu praktyki przy pomocy OHP), egzamin zawodowy po trzech latach nauki – tytuł czeladnika, w każdym roku szkolnym miesięczne, wyjazdowe kursy zawodowe
Szkoła Branżowa II-ego Stopnia:
Technik robót wykończeniowych w budownictwie:
- K2 – Organizacja, kontrola i sporządzanie kosztorysów robót budowlanych
kierunek dla absolwentów Branżowej Szkoły I Stopnia legitymujących się dyplomem w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie.
Technik żywienia i usług gastronomicznych: (specjalizacja dietetyk)
- K2 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
kierunek dla absolwentów Branżowej Szkoły I Stopnia legitymujących się dyplomem w zawodzie kucharz.
- K2 - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
kierunek dla absolwentów Branżowej Szkoły I Stopnia legitymujących się dyplomem w co najmniej jednym z zawodów: cukiernik, piekarz, wędliniarz oraz przetwórca ryb.