Przejdź do treści
Banner Szkieletor
Przejdź do stopki

7 Święto Rydza w Wysowej

Treść

7 Święto Rydza w Wysowej


Dnia 27.09.2014 z okazji 7 Święta Rydza w Wysowej odbył się konkurs gastronomiczny dla uczniów szkół gastronomicznych.

Temat konursu – Pasterskie Tradycje. Z naszej szkoły w konkursie wzięli udział uczniowie z Kl. III c Technikum

1.     Katarzyna Sikora

2.     Wioletta Szymczyk

3.     Krzysztof Piotrowicz

Konkurs składał się z 3 części:

1.     Przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem jagnięciny, baraniny
i leśnych grzybów.

2.     Wykazanie się wiedzą w zakresie produków regionalnych i tradycyjnych.

3.     Biegłość w rozpoznaniu typowych polskich produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Uczniowie przygotowali danie główne:

Kotlet z jagnięciny na glazurowanych jabłkach i buraczkach z sosem
z owoców leśnych, podany w towarzystwie budyniu z borowików.

Drużyna zdobyła 3 miejsce i  została nagrodzona dyplomem i upominkami. Nagrody dla uczniów ufundowała Agencja Rynku Rolnego oraz JG Gastro.

Do konkursu przygotowywały uczniów panie: mgr Bogumiła Sawicka,
mgr Iwona Kukla, mgr Barbara Mika.

2193457