Kelner
Treść
Kwalifikacje w zawodzie:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.01.:
1) sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
2) wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
3) rozliczania usług kelnerskich.
Uczeń w trakcie nauki zapoznaje się z następującymi zagadnieniami, zdobywając odpowiednie wiadomości i umiejętności:
HGT.01.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
HGT.01.2. Podstawy gastronomii
HGT.01.3. Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
HGT.01.4. Obsługiwanie gości
HGT.01.5. Podstawy miksologii
HGT.01.6. Rozliczanie usług kelnerskich
HGT.01.7. Język obcy zawodowy
HGT.01.8. Kompetencje personalne i społeczne
MOŻLIWOŚCI PODNOSZENIA KWALIFIKACJI W ZAWODZIE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kelner po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Absolwent może podejmować pracę:
- w restauracjach, kawiarniach, pubach,
- w hotelach, pensjonatach,
- w dyskotekach,
- w firmach cateringowych,
- w instytucjach związanych z gastronomią,
- samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.