Wiadomości
Treść
W dniach 7-9 grudnia 2017r. w Rzeszowie odbył się XII EUROPEJSKI KONKURS KULINARNY EKOGALA 2017 ogłoszony pod patronatem:
-
Marszałka Województwa Podkarpackiego,
-
Prezydenta Miasta Rzeszowa
-
Podkarpackiego Kuratora Oświaty
-
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC,
Organizatorem EKK był Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, natomiast partnerami
i sponsorami nagród byli:
-
Firma Prymat
-
Firma Valrhona
-
Firma Bistro Serwis
-
Zakład Mięsny Jasiołka
-
Urząd Marszałkowski
-
Firma Oerlemans
Patronat medialny nad konkursem sprawowały:
-
Portal gastronomiczny News Gastro.pl
-
Portal gastronomiczny Gastrona.pl
-
Papaja.pl
-
Polskie Radio Rzeszów
-
Gastronomia na obcasach
-
TVP Rzeszów
-
Architektura Kulinarna
-
Blog Przepis na przepis
-
Architektura Kulinarna
-
Poradnik Restauratora
-
Polskie Drogi Gastronomii
Głównym celem konkursu było poszerzanie zainteresowania europejską sztuką kulinarną oraz upowszechnianie naturalnych surowców i tradycyjnych metod produkcji, a także konfrontacja możliwości uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy.
W konkursie finałowym uczestniczyło 12 ściśle zakwalifikowanych dwuosobowych drużyn uczniowskich z europejskich szkół gastronomicznych, do których zaliczały się : Rzeszów, Słowacja /Trebisov/, Ukraina /Iwano-Frankiwsk/,Lwów, Bochnia, Gorlice, Jarosław, Ropczyce, Sandomierz, Zakopane, Iwonicz Zdrój (2 szkoły).
Temat konkursu brzmiał: Kierunek: Wieprzowina, natomiast zadaniem uczestników, którzy pracowali w dwuosobowych zespołach było wykonanie 8 porcji dania zasadniczego, opartego na wykorzystaniu polędwiczki wieprzowej oraz obowiązkowo: sera koziego, ziemniaków, bobu, fasolki żółtej szparagowej (mrożonek firmy Oerlemans). Skomponowana potrawa miała zachować jak najwyższą wartość odżywczą, a czas jej wykonania nie mógł przekroczyć 60 minut, gdyż skutkowało to uzyskaniem punktów ujemnych.
Naszą szkołę reprezentowała drużyna uczniowska z klasy 3b ZSZ, przygotowana przez panią Lucynę Prorok, w składzie: KINGA BRATANIEC oraz WERONIKA MATAŁA, która zakwalifikowała się do ścisłego finału 12-tu najlepszych uczniów, poprzez wysłanie zgłoszenia, receptury i zdjęcia potrawy, którą były:
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W KOLOROWYM PIEPRZU Z SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO I KUREK
NA POSŁANIU PUREE Z BOBU I SERA KOZIEGO, PODANE Z ZEMNIAKAMI DUCHESSE ORAZ GLAZUROWANĄ FASOLKĄ I MARCHEWKĄ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
Zmagania konkursowe oceniało Jury profesjonalne, Jury degustacyjne oraz Jury techniczne, z których każde z osobna przydzielało punkty uczestnikom.
W tegorocznej XII edycji skład Komisji Sędziowskiej wyglądał następująco:
JURY PROFESJONALNE:
-
Marcin Purgacz – Ambasador Marki Podkarpackie Smaki
-
Mariusz Nowicki – Executive Chef, przedstawiciel Zarządu OSSKiC,
-
Krzysztof Gawlik – Executive Chef, Master Chef
-
Marcin Dudek – Executive Chef Hotel Best Western Q Kraków ****
-
Sebastian Krauzowicz – Executive Chef Restauracji Sfera
-
Michał Kuduk – Executive Chef Hotel Blue Diamond Active SPA ****– Executive Chef Hotel Hilton Garden Inn**** - Rzeszów
-
Mariusz Nazimek – Szef kuchni Restauracji „LUKR” Rzeszów,
-
Anna Strażyńska – Executive Chef Restauracji “Tawerna Kapitańska” - Oława
JURY TECHNICZNE:
-
Patryk Mach - Chef w restauracji Simple Hotelu Blue Diamond ****, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów, Brązowy medalista Mistrzostw Świata w Erfurcie,
-
Maciej Pasternak – Executive Chef kuchni restauracji Radość
JURY DEGUSTACYJNE:
-
Szymon Berłowski - bloger kulinarny „Przepis na przepis” i „Pimp My Pancakes”, uczestnik programu Master Chef,
-
Krzysztof Zieliński – dyrektor ds. promocji Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarapcia „Pro Carpathia”, animator Kulinarnego Szlaku Podkarpacia, redaktor i felietonista, smakosz i znawca kuchni regionalnej,
-
Edyta Podkulska – Rzeszów, właściciel Hotelu Metropolitan****
-
Agnieszka Hajbura – Michałowska – restauratorka, trener biznesu
W zmaganiach finałowych, drużyna reprezentująca ZSZ Gorlice, otrzymała wyróżnienie
od Jury Technicznego za: właściwą organizację mise en place, czystość stanowiska pracy, wydanie 8 porcji potrawy w określonym regulaminem czasie i prezentację ustną potrawy.
Nagrodami rzeczowymi, zdobytymi przez uczestniczki są:
-
Dyplomy za uczestnictwo
-
Bluzy, zapaski i zestaw przypraw z logo firmy Prymat
-
Syfon do bitej śmietany firmy Hendi
GRATULUJEMY OSIĄGNIĘTEGO SUKCESU !