Wiadomości
Treść
OGÓLNOPOLSKI FINAŁ TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE: CUKIERNIK.
W dniach 01 – 03 kwietnia 2019r. we Wrocławiu odbył się XXIV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik.
Honorowy patronat nad imprezą sprawowały m.in.:
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Dolnośląski Kurator Oświaty
Wojewoda Dolnośląski
Prezydent Wrocławia
Marszałek Województwa Dolnośląskiego
Prezes Związku Rzemiosła Polskiego
Sponsorem strategicznym obecnej edycji Turnieju była Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, której towarzyszyli liczni sponsorzy - właściciele i przedstawiciele firm związanych z produkcją cukierniczą.
Opieka medialna nad Turniejem spoczywała na redaktorach: „Mistrza Branży”, „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego” oraz oddziale Telewizji Polskiej we Wrocławiu.
Naszą szkołę, a jednocześnie całą Małopolskę, reprezentował finalista etapu wojewódzkiego -uczeń klasy III b ZSZ – Daniel Niemasik, którego do Turnieju przygotowała p. Lucyna Prorok.
Do III etapu uczeń został zakwalifikowany decyzją Komitetu Głównego Turnieju na podstawie progu punktowego wynoszącego 80 %, uzyskanego w czasie eliminacji okręgowych, które odbyły się w styczniu w Krakowie.
Temat przewodni tegorocznej edycji turnieju to: Rzemiosło – nasza przyszłość.
Turniej składał się z dwóch części :
teoretycznej (test 30 pytao z zakresu przedmiotów zawodowych)
praktycznej ( tort w stylu angielskim, wykonanie i dekoracja dwóch mazurków, tematyczne figurki z marcepana lub masy cukrowej oraz eksponat z karmelu lub czekolady do wyboru)
Praktyczna częśd tematu była realizowana w Cukierni paostwa Jaworskich, po czym wszystkie wyroby uczestników zostały wyeksponowane na uroczystej gali w Ratuszu Wrocławskim.
W klasyfikacji koocowej nasz reprezentant uzyskał:
tytuł finalisty, który decyzją Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie predysponuje ucznia do zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zakresie kwalifikacji T. 4 – Produkcja wyrobów cukierniczych.
medal, dyplom oraz liczne nagrody rzeczowe.
Uchwałą Senatu Uniwersytetu Warmiosko – Mazurskiego w Olsztynie, zarówno Laureaci oraz Finaliści Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik, otrzymali uprawnienia do przyjęcia na studia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego, na kierunek: Bioinżynieria produkcji żywności. Podstawą przyjęcia jest stosowny dokument wydany przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu. Powyższy przywilej przysługuje kandydatom tylko raz: w roku uzyskania świadectwa dojrzałości lub w roku następnym.