Wiadomości
Treść
FINALISTKA XXV EDYCJI TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE: CUKIERNIK.
W dniu 22 stycznia 2020r. Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyły się eliminacje wojewódzkie XXV edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy III b B – ANGELIKA KNAPIK, którą do Turnieju przygotowała p. Lucyna Prorok.
Temat przewodni tegorocznej edycji turnieju brzmi: CUDA ŚWIATA.
Turniej składał się z dwóch części:
- Teoretycznej - test 30 pytań z zakresu wiedzy zawodowej
- Praktycznej, w której należało zrealizować następujące zadania: wykonanie i dekoracja tortu zgodnie z tematyką wiodącą, sporządzenie torcika degustacyjnego, przygotowanie ciastek bankietowych oraz wykonanie figurek z masy cukrowej.
Przy ocenie prac konkursowych przez jury liczyły się przede wszystkim: organizacja i higiena pracy
(w tym kompletność stroju), wykonywanie wyrobów ciastkarskich i cukierniczych (spójność
z tematem, staranność, technika wykonania, pomysłowość, kompozycja i dobór składników), wykonywanie elementów dekoracyjnych z marcepanu, karmelu i czekolady oraz sposoby dekorowania, a także ocena organoleptyczna i prezentacja wyrobów.
Patronat honorowy nad Turniejem sprawowali:
- Małopolski Kurator Oświaty
- Wojewoda Małopolski
- Marszałek Województwa Małopolskiego
- Prezydent Miasta Krakowa
Patronat medialny sprawowała TV Kraków oraz czasopismo branżowe: Przegląd Piekarski
i Cukierniczy.
Turniej hojnie wspomogli sponsorzy, w tym m.in.: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości, Cech Rzemiosł Spożywczych, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Pomocy Szkole Małopolska, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy
i Cukierników a także liczne krakowskie firmy.
Po wykonaniu wszystkie wyroby zostały wyeksponowane podczas uroczystej prezentacji,
a licznie zaproszeni goście serdecznie gratulowali wszystkim uczniom - przede wszystkim odwagi
i determinacji w dążeniu do celu oraz życzyli sukcesów i satysfakcji w przyszłej pracy zawodowej.
W klasyfikacji końcowej nasza reprezentantka uzyskała tytuł finalistki etapu wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Cukiernik, rywalizując w gronie uczniów ze szkół branżowych m.in. Krakowa, Tarnowa, Zabrza, i otrzymała liczne upominki rzeczowe.