Przejdź do treści
Banner Szkieletor
Przejdź do stopki

Wiadomości

„Dzikie Smaki Sądecczyzny”

Treść

„Dzikie Smaki Sądecczyzny”

W dniu 28.11.2024r. odbył się III Powiatowy Konkurs Kulinarny w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy Zdroju. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z mięsa comber z jelenia oraz deseru nawiązującego formą, smakiem lub nazwą do „darów lasu”. Celem konkursu było:

-doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów,

-rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów,

-podniesienie poziomu kształcenia zawodowego,

-wykorzystanie zasobów mięsa zwierzyny łownej w restauracyjnym menu,

-identyfikacja, gromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach i regionalnych produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne kuchni leśnej i myśliwskiej regionu,

-zapoznanie szerszego grona odbiorców, w tym głównie młodzieży z potrawami kuchni myśliwskiej, jej walorami smakowymi i wartością odżywczą.

Do konkursu szkoły kwalifikowały jeden zespół składający się z dwóch osób. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 2bT: Emilia Witek i Julia Worytko. Uczennice przygotowały następujące potrawy:

-danie główne: Comber z jelenia w sosie jałowcowym ze świątecznym ziemniakiem, puree z selera, pierożkami z marynowanego buraka z grzybowy duxelles i smażonym rozmarynem

-deser: Legumina rozmarynowa z kaszy manny na sosie jagodowym z żelką porzeczkową i kruchym ciastkiem na maślance

Bardzo dziękujemy Panu Radosławowi Kłapaczowi za pomoc w przygotowaniach do konkursu.

Podziękowania pragniemy skierować do naszych sponsorów:

-Stowarzyszeniu „Sympatycy Gorlickiej Budowlanki”

-Radzie Rodziców w Zespole Szkół Zawodowych

-firmie ART-MAN -Paweł Szarowicz

-firmie Podzamcze

-Panu Januszowi Kusiowi

Nagrody były bardzo cenne uczennice otrzymały Voucher w kwocie 100,00 zł do wykorzystania w restauracji lub na usługi noclegowe w Ośrodku Paradise w Krynicy Zdroju i drobne upominki. Natomiast opiekun Voucher w kwocie 200,00 zł, książki i również drobne upominki.

Konkurs był wyjątkowym wydarzeniem uczennice bardzo dużo się nauczyły i udoskonaliły swoje techniki kulinarne.

Za bezpieczną podróż dziękujemy Panu Kaziowi naszemu kierowcy.

Zapraszamy do galerii zdjęć!

Beata Ząbek

 

2267072